NORD UCH FIN CH C.I.B.
Lauvstuas Bluestar Shanty
"Shanty"

2. juni 2010
En nydelig dag i juni viste seg å bli slutten for vår kjære hann Lauvstuas Bluestar Shanty. Det var en form for slag og etter noen timer valgte vi å gjøre det slutt. Vi var ikke noensinne i tvil om avgjørelsen, men det var et forferdelig øyeblikk. Han ble vel 8 år, og klarte på disse årene å snike seg en plass i hjerteroten til mange, mange mennesker. Humor var et must når en skulle ha med Shanty å gjøre, men om han fant på mye rart og vi fortsatt mangler jakkefor i de fleste jakker, var han og en utrolig vennlig og snill hund som kommer til å bli dypt savnet.
Vi har disse hundene bare til låns, i kortere eller lengre tid og alle som tør å bli glad i en hund, vil og oppleve sorgen. Diktet skrevet av Mary Frye tar opp dette med at de døde lever videre i våre tanker og minner og at de alltid er med oss. Etter hvert vil vi smile og le og glede oss over alle minnene fra den korte tiden vi fikk sammen. Og mye moro var det, både i utstillingsringen, på prøver og ikke minst i hverdagen.
-----
Stå ikke ved min grav og gråt,
jeg er ikke der. Jeg sover ikke.
Jeg er de tusen vinders blåst,
jeg er snøkrystallers frost.
Jeg er morgensol i duggvåt eng
og høstregnet som væter kinn.
Når du våkner opp i morgenstille
er jeg de tusen fuglevingenes sus.
Når du sovner inn i nattens silde
er jeg de milde stjerners lys.
Ikke stå ved min grav og gråt, jeg er ikke der. Jeg døde ikke.
-----
Hvil i fred kjære Shanty, vi skal huske deg med stor glede!

Årene som gikk:
Også fra kull nr. 8 ble det holdt igjen en hannvalp, Bluestar Shanty som nå er blitt hele 6 mnd. Shanty er en tenksom liten fyr, han kan godt sitte og vurdere ei stund, før han går til aksjon. Roper fremmede ser han rart på de og lurer på hva han skal dit å gjøre. Men det begynner å endre seg nå som han har fått mere erfaring, han er et lite matvrak og selv fremmede kan jo ha noe godt med seg. Han har og vært på sine første valpeshow, på det første ble han til og med BIS valp 4-6 mnd og slo både labrador, flat og golden. Dommeren kalte han en liten karamell og det er i grunnen en god sammenligning. Han er til å spise opp…..På det andre i Orrehallen ble han igjen BIR valp 4-9 mnd og i tillegg 3. BIG, kun slått av flat og springer spaniel. På den tredje utstillingen syntes han imidlertid dommeren var virkelig skummel, og ville bare ut av ringen. Men det går nok flere tog for Shanty også, bare han får tenkt seg om litte granne….)))
Ellers elsker han å svømme og er allerede en racer i vannet. Han er og svært spontan på vilt, det er det samme hva det er, så langt har han fått hente både kanin, kråke og ender. Kaninen var så stor at Shakira og prøvde å bære den samtidig, dessverre fikk vi ikke tatt bilder av den seansen.
Imidlertid skjønte han lite og ingenting av første blodsporet. At det skulle ligge blodflekker på rekke og rad, var et stort mysterium, men det hjalp med godbiten i enden av sporet. Etterpå ble det mumlet noe om dårlig emne som sporhund osv..))
Men det gjelder å ikke gi seg, neste forsøk ble pølsespor, så var det å dra skanken i tillegg, så ble det blodspor også, og nå raser gutten avgårde med eieren på slep. Det må vi og gjøre noe med, det kan være greit med en middelvei, hvor eieren går og hunden bruker nesen.

Og mer har skjedd. På våren 2003 tok vi opp igjen treningene med Shanty.

Når det gjaldt spor begynte han å skjønne mer av det hele, tempoet gikk ned og han ble mer spornøye. Men inniblandt gikk det fortsatt over stokk og stein og med konsentrasjon som ei ert.

Shanty gikk også på et aktivitetskurs på våren hvor det både ble trent lydighet, apportering og rundering. I tillegg fortsatte vi jakttreningen, noe som etter hvert viste seg å være noe av det artigste han kunne være med på.

Men vannapportering måtte vi bare vente med. Da isen gikk om våren stakk han ned til vannet ved første anledning, der badet han og røsket opp sivplanter så det halve kunne greid seg. Men vi måtte bare la han holde på og håpe det skulle gi seg etter hvert. Noe bedre ble det utover sommeren, men enda er det mange som husker Shantys iherdige jobb med å plukke vannlinjer!!

I juli tok vi Shanty med på utstilling igjen, da var det Tollarspecialen i Sverige som sto for tur. Han stilte i juniorklassen og ble nr. 3 i klassen uten HP. Siste helgen på august var vi på Skarnes hvor han ble 1. JK m/HP, deretter 2. VK m/CK og 4. BHK. Så ble han stilt en gang i Motala, da ble det ren 1. premie i unghundklassen. Han er god for adskillig mere, men da han enkelte ganger viser med hele seg at dette ikke er moro, har vi heller trukket han og ikke stresset videre med utstillinger.

Shanty er en utrolig snill hann som og har utviklet seg veldig bra eksteriørt, men og en hann som trenger tid på å modnes mentalt.

På høsten begynte vi på jaktkurs med både han og Shakira. De første kveldene hentet han det som var mulig, knallet og sto i, men akkurat den biten ramlet på plass etter hvert. Da var det verre med feltsøk, det ble rene komikken i perioder. Han var overbevist om at det kun lå en der ute, uansett hvor mange han så lande. Og forbauselsen var like stor hver gang han fant flere. Men også Shanty lærte etter hvert å telle til både to og flere, men da syntes han dummiene landet så utrolig dumt. Skulle det bli rasjonelt måtte de flyttes og legges på andre måter, så kunne han begynne å avlevere, fortrinnsvis til nærmeste person. Det har vært mye latter og moro i forbindelse med Shantys innlæring, her gjelder tydeligvis å ta et skritt av gangen. Det er godt det fortsatt finnes optimister på hans vegne. Rigmor, den champisen skal vi få tak på, vi sier bare ikke i hvilket år!!!

Vi var og i Danmark i oktober, hvor han ble stilt både på dummyprøve og bruksprøve. På bruksprøven var det et moment som ikke fungerte, det var innkallingen. Han satt en god stund, men kom så løpende etter og ble dermed ikke godkjent. De andre momentene gikk fint.

Dummyprøven derimot gikk ikke i det hele tatt, dvs. det fungerte helt til han skulle plukke opp dummien. Da kikket han på meg og lurte tydelig på hva dette var for noe. Og problemet var at der lå det skinndummier og ikke canvas, som han var vant med. Vi hadde prøvd med noen markeringer i forkant med disse skinndummiene, da var det moro å hente de, men med skudd og det hele, da skulle det tydeligvis ligge canvasdummier. Eneste løsning var å få med seg skinndummier hjem og begynne å trene med det også.

I mars 2004 ble det endelig snøfritt på Sørlandet og vi kunne så smått begynne å ta opp treningen igjen. Første forsøkene med apportering av vilt gikk fint, også skinndummiene ble veldig populære, så populære at canvas ikke skulle hentes inn!!!. Ganske snodig med tanke på hva han gjorde i Danmark i oktober.

Nå skal vi til Danmark i midten av mai, der skal han stilles på nytt på dummyprøve og bruksprøve. Og fortsettelse følger…

Og nå har endelig vannapporteringen startet - med langline!!! Det gikk forbausende bra, etter diverse forsøk på å svømme til havs, skjønte han at lina sperret og kom inn uten problemer med dummiene. Tiden vil vise hva som skjer den dagen lina er borte…!!

Shanty har og hatt damebesøk, noe som i starten førte til stor frustrasjon hos oss. Tispa så ut til å være klar for det meste, Shanty skjønte lite og ingenting og lurte fælt på hva som var meningen med dette. Det ble da mumlet noe om avlshann uten kjønnsdrift, men heldigvis er det noe som heter blodprøver. Det bekreftet Shantys teorier, dama er ikke klar. Når det bare ble rette tidspunkt parret han 3 ganger og nå venter vi i spenning på det resultatet.

2009:
Jeg ser at Shantys side ikke har vært oppdatert på år og dag, tror det må være 5 år siden, så kanskje på tide å gjøre noe.
Han lever iallefall i beste velgående og har i årene løp funnet på mye rart. De gangene vi klarer å samarbeid går det rikgig så bra både på trening og prøver, men den dagen det motsatte skjer, går det rett vest, for å si det mildt. Shanty har sin egen mening om det meste og det er ikke alltid vi er enige.
Men enkelte ting har ramlet på plass, idag er han både Nord UCH, FIN CH og Champion Internationale de Beauty.
I 2006 plukket han i tillegg med seg Ole Brum prisen etter å ha vunnet utstillingen og fått en 1. premie på tollingprøven. Han har vunnet en WT med 94 poeng og blitt nr. to på en annen, også med 94 poeng.
Fra offisielle prøver har han en 2. premie fra en Tolling workingtest i Danmark, en 3. premie fra BK i Norge og fra tollingjaktprøve i Danmark.
Shanty har så langt fått 4 kull etter seg


Shantys's Personalia

Født: 06.05.02
Død: 02.06.10

Foreldre

Far: Littlerivers Bluenose Sailor

Mor: NUCH NSVCH
Lauvstuas Karmenzita

Oppdr. Kennel Lauvstua

Eier: Kennel Lauvstua

Helse

HD: A

AA: A

Øyne: UA

PRA: B

CEA: Normal

Høyde: 51 cm

Vekt: 24 kg

Meritter
NORD UCH,
BIS Tollerfestivalen 2004, 2006, 2007 og 2009, Cacib, Res. Cacib,
BIR Odense 2006, BIM Bjerke 2004, kvalifisert for Cruft. 4. BIG på NKK, 2. BIS NRK, avd. Agder, Mestvinnende Toller 2007 og 2009
BIS NRK, avd. Telemark 2008.
FIN CH.
Int. Champ. de Beauty
BIS NRK, avd. Østfold 2009

Godkjent dansk bruksprøve og tolling bruksprøve, 3. premie og 1. premie på uoff. dummiprøver, vinner av Workingtest Avd. Agder med 94 poeng.

1. premie på uoff. tolling dummyprøve på Tollerfestivalen 2007 og tildelt Ole Brum prisen 2007.
94 poeng og andre beste hund pÅ WT samme helg.

Juni 2007: 3. premie i BK på off. B-prøve, Avd. Agder.

Mai 2008: 2. premie på off dansk tolling WT og 3. premie på off. dansk tolling jaktprøve m/vilt

Avkom

Stamtavle

Tilbake